Theatre House

Year: 2014 | Type: Master I Design Studio | Location: Tokyo, Japan

The Shinohara Project consisted of two stages—the first, a group analysis of Shinohara’s Four Styles of houses; the second, the individual design of a single-family house for an artist, inspired by one of the styles. The style we studied was his Fourth Style, exemplified by his House in Yokohama.

「篠原課題」は、チームごとに篠原一男の住宅とその様式の分析を行い、その分析した様式をもとにして、ひとりひとりがアーティストのための住宅を設計する課題でした。私たちのチームは「ハウスインヨコハマ」を担当し、これが示す「第4の様式:モダンネクスト」について分析を行いました。

Analysis: Shinohara’s Fourth Style and the House in Yokohama | Team: KAWAMURA Haruka and Jakob SELLAOUI

As the Fourth was Shinohara’s final “style” of residential architecture, we began by doing an examination of the basic elements of his previous three styles. By tracing the history of his use of certain elements, we hoped to gain an understanding of his total development, which culminated with this Fourth Style. We looked at his volumetric spatial arrangements, the shapes of elements such as roofs and openings, the shape and material of columns and other structural and construction elements.

The Fourth Style is of course an entirely unique style (a requirement for designating it as a style), with characteristics specific to itself, but we noticed certain themes with origins as far back as his first style. Both the First and the Fourth Styles play with the idea of multiple volumetric spaces, though in the First, this is brought about through the idea of “box-within-a-box”; in the Fourth, this play with volumes is more accurately described as a seemingly random collision of volumes. We also noticed an affinity for reinforced concrete construction, which began as early as the Second Style, though now in the Fourth Style this was accompanied by steel framing.

Like the other Styles, the Fourth Style also has underlying urban themes. In this case, Shinohara was responding to the chaotic social situation of Japan around the 1980s. Formally, this was brought about through the chaotic arrangement of machine-like elements, supposedly surpassing the streamlined Machine Age vocabulary of Modernism and instead representing fighter jets or moon-landing machines. His first Fourth Style house was the House in Yokohama, which, built in a western wooded part of Yokohama, was designed as a home-and-atelier for himself.  The design begins to explore the combination of site-specific issues and conceptual ones. While paying attention to existing conditions such as the surrounding forest and the neighboring older structure, he began to introduce concepts such as “controlled randomness” and “visual cacophony” of shapes and functions.

篠原一男の第4の様式を理解するために、私たちのチームは、前の3様式の基本要素の検討を行うことから始めました。彼は特定の要素を使用する歴史をたどることによって、第4の様式で頂上に達した彼の全体的な発達の理解を得ることを望みました。容積の空間構成や、屋根と窓の形や、柱と他の構造的な要素の材料と形などの検討を行いました。

それ自体の特別な特徴があるユニークな様式であることにもかかわらず、篠原は第1様式以来使用していたテーマを、第4様式でも発見しました。第1様式でも第4様式でも、彼は複数の容積の空間の実験をしていたが、第1様式では、「ボックス・イン・ボックス」という概念を通してもとらされました。第4様式では、ボリュームの無作為の衝突となりました。第2様式からずっと鉄筋コンクリートの構造を使用していたことも発見したが、第4様式では、鉄骨を伴っていました。

前の3様式のように、第4様式にも基本となった都市のテーマがありました。この場合、彼は、混沌となった1980年代の日本の社会状況に反応していました。形式的に、これは機械のような要素の根本の構成によってもとらされました。その機械のような要素は、モダーニズムの合理化された機械時代の言語ではなく、むしろジェット戦闘機か月着陸船を表します。第4様式の最初の住宅は、横浜の西、森の地域で建てられ、篠原自身のホーム・アンド・アトリエとして設計されたハウスインヨコハマでした。この設計で、篠原は敷地の問題と概念の問題の結合を探究しはじめました。囲む森や隣の家などの現状を考えながら、彼は「制御された偶然性」や、形式と機能の「視覚の不協和音」などの概念を実行しました。

Design: Theatre House / A House for Performance Artists

The Theatre House is a house for two performance artists and their children. Two volumes intersect to create a performance space that challenges the boundaries between private and public space. The artists invite others into the house to observe and participate in unusual performances and activities.

The Performance Artist. Their work is ephemeral and not object-oriented. It’s directed toward people and the interactions between those around us. Their projects challenge people to break the boundaries of personal space. Observers become a part of the performance.

The House. Inspired by the stereotypical house shape, I began to volumetrically explore the creation of space in the manner of the House in Yokohama; i.e., the seemingly random collision of smaller functions (volumes) into an overall, larger function (volume). Gradually, I became attracted to the concepts inherent in Shinohara’s Centennial Hall at the Tokyo Institute of Technology built in 1987. This building, though at a much larger scale, can also be classified under Shinohara’s Fourth Style. It explores the relationships and spaces created by the collision of two main volumes. By using this concept of two intersecting volumes, I could explore the relationships created and the boundaries (potentially) broken when public and private meet.

二人のパーフォーマンスアーティストと彼らの子供たちの家。2つのボリュームが交差し、プライベートとパブリックの境界を挑戦するパーフォーマンススペースを作 る。その二人のアーティストは、みんなで非日常的なパ ーフォーマンスや活動な どに参加するために、家の中に他人を招待する。

パーフォーマンスアーティスト:彼らの作品は短命であり、物指向ではありません。それは、人間や、私たちの周りの人々の相互作用に向けです。彼らのプロジェクトは、人々に、個人的な空間の境界を破ることを要求します。観察者は、パーフォーマンスの一部になります。

住宅:ステレオタイプの住宅の形に触発され、私はハウスインヨコハマをもとにし、容積に関して空間の構成の検討を行いましたーつまり、一つの大きい機能(ボリューム)に、色々の小さな昨日(ボリューム)の無作為の衝突。徐々に、篠原が1987年に建てた東工大百年記念館に固有の概念に惹かれました。かなり大規模にかかわらず、この建物も第4様式の建物であると言えます。主に、2つのボリュームの衝突によって作成される関係と空間を探ります。2つのボリュームの交差の概念によって、作成された関係や、パブリックとプライベートとの接合で破られる境界などの検討を行いました。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s